18 de novembre 2012

Capítol 21: Tot depèn de l'elecció

(Translation)
Les eleccions per president aquí als Estats Units em van agafar una mica per sorpresa. La veritat és que estava tant pendent de manifestacions i declaracions d'independència de l'altre banda de l'Atlàntic que de sobte em vaig trobar en la setmana de les eleccions. Com a immigrant tampoc podia votar així que tampoc hi vaig parar massa atenció, però algunes coses sí que em vaig fixar.



La campanya electoral no sé quan va començar la veritat. Aquí no fan anuncis per la televisió sobre el president. Els anuncis son perquè votis en pro o contra del que en diuen "Prop" que és Proposition escurçat i es voten al mateix dia. Bàsicament el que consisteix en una llista llarguíssima de com 100 props i han de votar a favor o en contra. Aquestes propostes son sobre noves legislacions que afecten l'estat o bé la província. Com que son legislacions la gent en general no els dona gaire importància perquè són difícils d'entendre i tampoc canvien moltes coses en general. Ara bé, aquest any n'hi havia unes de conflictives:


  • Prop 30 recaudava diners en forma d'impostos un era de vendes i l'altre per la gent que cobrava més de $250.000  pel sistema educatiu públic, implicaria que no només s'aturaria una pujada important de les matrícules si no que a més baixarien.
  • Prop 32 estava formulada com per aturar fundacions per campanyes per part de grans grups interessats al que a simple vista pot sembla bo però estava escrit de tal manera que deixava exempts fundacions privades i  corporatives, o sigui que només s'aplicaria per sindicats.
  • Prop 37 demanava etiquetar tots els productes per saber que contenen, si tenien pesticides o no, si eren transgènics  etc. Els que defensaven el no deien que costaria més diners i que alguns productes estaven exempts i no tenia sentit, com per exemple la carn per consum de persones però no la de gossos. Però la carn per humans hauria de ser només carn...
  • Prop 38 recaudava diners per el sistema educatiu però no tenia en compte escoles de primària i preescolar. Aquesta anularia 30.


Els professors a les aules tenien prohibit dir què havien de votar els alumnes però van fer una bona feina fent consciència de lo important que era votar.

Pel que fa al president no hi va haver tanta campanya, la gent a California és bastant Demòcrata i no hi havia discussió possible sobre si Romney era un bon candidat o no. Alguns dels meus amics van votar al que nosaltres diríem grups minoritaris, algú fins i tot va votar per una dona. El problema és que el sistema democràtic d'aquí no és directe com els europeus de manera que no sé exactament com ho conten. És molt complex i hi ha varis candidats però només hi ha Demòcrates i Republicans... L'any passat el meu professor d'història ens ho va intentar explicar quan hi havia un candidat mormó, però no va entrar en molts detalls a més hi ha el Senat i the House i no sé quantes institucions més.

En fi que van ser uns dies intensos previs a les eleccions, es notava sobretot a les aules, tant professors com alumnes semblaven interessats en el que passaria els propers dies.

Finalment el dia de les eleccions va arribar i com tots els dimarts vaig tenir classe de 9 a 5 sense parar
gairebé i després feina. Vam posar un projector a la Depot per projectar els resultats i l'evolució. Finalment cap a les 9 quan les urnes de l'Est havien tancat van tenir el resultat definitiu que Obama havia guanyat, encara que recomptessin els bots que faltaven ja havia guanyat.

El president reelegit va fer un discurs que no vaig sentir però vaig llegir en els diaris de Catalunya resumit. I al dia següent es respirava un aire d'alleujament i satisfacció a les aules;  va passar Prop 30 que era per la que jo més patia, així que sembla que ara ens estalviarem alguns diners. 32 no va passar.
I com que no calia fer pactes al dos dies després de les eleccions tothom tornava a la seva rutina i com si res no hagués passat.

TBC
NA Vam rebre un mail de la universitat que ens tornarien diners de les matrícules ja que els preus tornaven a ser com al curs passat. El próxim capítol Thanksgiving part2! I no oblideu de fer una ullada a fif7

0 comentaris:

Publica un comentari a l'entrada